Skip to content

2024 Mölyravien pääsponsori Euro-Kaivuu esittelyssä

Keravalainen Euro-Kaivuu & Kuljetus Oy tarjoaa tämänvuotisiin Mölyraveihin palkintoloimet kaikkiin lähtöihin, mistä Tuusulan hevosystäväinseura kiittää lämpimästi yrittäjä Markku Kujalaa.

Maanrakennnusala tuli Kujalalle tutuksi jo nuorena miehenä, kun hän työskenteli isänsä omistamassa Keravan kaivuu & Louhinta -yrityksessä ja sittemmin jatkoi toimintaa isän jäätyä eläkkeelle. Euro-Kaivuu -yrityksen Kujala perusti vuonna 1991. Lama-aika oli Kujalan mukaan hyvää aikaa aloittavalle yritykselle, koska ”pohjalta on vain yksi tie ja se on ylöspäin”. Euro-Kaivuu kasvoikin nopeasti 20 työtekijän yritykseksi ja hyvin pyörivä liiketoiminta mahdollisti rohkeat investoinnit kalustoon ”takataskurahoituksella”. Euro-Kaivuun palveluihin kuuluvat monenlaiset louhinta- ja maanrakennustyöt kuten talonpohjat ja salaojitukset. Vuonna 1951 syntynyt Markku Kujala kuvaa nykyistä rooliaan yrityksessä jäähdyttelyksi vastuun siirryttyä pikkuhiljaa seuraavalle sukupolvelle. Velaton yritys on Kujalan mukaan mukava siirtää eteenpäin.

Markku Kujalan hevosinnostus sai alkunsa 1970-luvulla juuri avatussa Vermossa, minne totopelaamisesta innostunut isä houkutteli hänet mukaan. Pelaamista enemmän poikaan tekivät vaikutuksen hienot hevoset, joista erityisesti on jäänyt mieleen Jan-Erik Nygårdin musta ori Home Safe. Tästä syttyi kipinä oman ravihevosen hankintaan ja ensimmäinen ostos oli Korven Akulta hankittu Mr Brello, Se ei osoittautunut juoksijaksi, mutta seuraavalla ostoksella Tuli-Orpo -ruunalla tuli jo menestystäkin. Kujala muistelee kuinka hän lupasi Tuli-Orpoa ajaneelle Kari Rosimolle ulkomaanmatkan, jos ruuna voittaa Vermossa. Voitto tuli ja matkakohde kiinnosti ohjastajaa kovasti. Osoittautui, että Kujalan valitsema kohde oli Viipuri, jonne tuolloin vielä päästiin laivalla kanavaa pitkin.

Matkan varrella mieleen jääneitä hevosia on useita, kuten Kujalan 50-vuotislahjaksi saama suomenhevonen Douglas. Lahjakas mutta laukkaherkkä ruuna ansaitsi urallaan lähemmäs 40 000 euroa ja ravilla pysyessään kaarsi usein voittajaesittelyyn. Kujalan hevoset ovat olleet pääasiassa omalla Keravan-tallilla, jossa valmennusvastuu siirtyi kymmenisen vuotta sitten Noora Rinne-Nirvalle. Kujalan omien hevosten lisäksi tallin viime vuosien tähti on tamma Huima-Lento, joka urallaan voitti sekä 5-vuotiaiden varsakunkkufinaalin että Villimiehen tammakilvan.

Tällä hetkellä Kujalan Senior-tallin kalustoon kuuluu kolme kovasukuista kolmevuotiasta suomenhevosta, jotka ottavat sunnuntaina mittaa toisistaan Mölyravien kolmivuotislähdössä, sekä pari muuta nuorta suomenhevosta. Lämminverisiä tallissa on vuosien varrella myös ollut ja muutama varsa on tullut itsekin kasvatettua.

Tulevaisuuden odotuksista puhuttaessa Markku Kujalan haaveena on löytää ”oikeasti hyvä hevonen”.  Kuka tietää, vaikka se tulevaisuuden hevonen jo rouskuttelisikin kauroja omassa tallissa ja nappaa Mölyraveista Kujalan takanreunalle 3-vuotislähdön komean kiertopalkinnon!

Back To Top